Folklore


Festeynder “ Een reis door de tijd”.       1900 - 1970.

Festeynder heeft een nieuwe opzet met themapleinen. Voor alle leeftijden.

“Elck wat wils……”  een feest van herkenning.

Als bezoeker  beleeft U een wervelende reis door de tijd.

Start rond 1900 waar de boer en de boerin op de boerderij de handen uit de mouwen moesten steken. De koeien werden gemolken,  koren gedorst, wol gesponnen enz. De boerin waste de kleren met de hand, bakte brood en lekkere vlaaien. De boer verzorgde het vee en bewerkte de akkers. De kinderen speelden naar hartenlust de spelletjes van Ot en Sien zoals knikkeren, hoepelen enz.  of speelden verstoppertje in de hooidoolhof.  De smid stookte het vuur om het ijzer te smeden. De mandenvlechter  vlocht  manden om de aardappelen te verzamelen, die op de akker geraapt werden. Planken werden gezaagd in de houtzagerij enz.  Dit alles vindt plaats in en rondom openluchtmuseum Eynderhoof.

Rock en Roll  en De Vintage look 1950 – 1970.  Na de Tweede Wereldoorlog veranderde er veel.  Door de industrialisatie, waaronder de tractor op de akker en de wasmachine in huis, kreeg iedereen meer vrije tijd voor andere dingen. Nozems met een vetkuif  en meisjes met een pattycoat dansten op opzwepende muziek. De eerste televisies, radio’s en bandrecorders en bakelieten telefoons , vaak in oranje kleur,  verschenen op de markt. Nu te zien in De Vintage straat. En wat dacht u van het vervoer van die tijd. Minicoopers, Puchs, Zundapps en Volkswagen kevers reden rond. U kunt heerlijk wegdromen naar die goeie ouwe tijd.

Back to the 60 ‘s / 70 ‘s. Centraal in het dorp ligt het kerkplein dat voor deze gelegenheid is omgebouwd tot hippieplein. Vanuit alle invalswegen wordt de bezoeker uitgenodigd via een kleurige 'poort' het hippieterrein te betreden. Hier heerst een Woodstock-sfeer, wordt de waterpijp gerookt, staan Minicoopers, Puchs, Zundapps en Volkswagen kevers en  is er van alles te koop op de Ibiza-markt. Het leven is vooral 'easygoing'.

U bent aan het eindpunt van de tijdreis gekomen, maar er is nog meer te beleven tijdens Festeynder .

Kinderfesteynder een paradijs voor kindere.Kinderen t/m 12 jaar hebben niet alleen gratis entree,maar kunnen ook gratis in alle attracties.  Kinderen ( en hun ouders/begeleiders) kunnen doorlopend genieten van clownvoorstellingen, poppentheater,  nostalgische kermisattracties,   kindervolksspelen, maisbak , hooidoolhof en veel groot en klein vee. 

Straattheater acts, nostalgische kermisattracties [gratis]  en veel  straatmuziek. Naast de gratis nostalgische kermisattracties voor jong en oud, zijn er doorlopende straattheater acts en natuurlijk veel straatmuziek op de gezellige terrassen. Laat uw handlezen bij de zigeuners en de waarzegster voorspelt uw toekomst.

Dorpsschieten. Ook dit jaar zal er een plein ingericht worden voor dorpsschieten op de traditionele manier door schutterijen, handboog en beugelen.

Kunstplein. Diverse kunstvormen worden tentoongesteld door plaatselijke kunstenaars of gemaakt door kunstenmakers.

Leuke terrassen en lekker proeven. De terrassen met nostalgische muziekgroepen stralen een Bourgondische sfeer uit. Op veel plaatsen kunt u genieten van authentieke streekgerechten o.a. kerboet, huidvleis, bókkeskook, pannenkoeken, wafels etc.

Tijdens Festeynder is dit alles van dichtbij te zien en te proeven.

Schietplein