Geschiedenis


Einde Festeynder en Festeynderplein

Festeynder (feest in Eind) is een festival van herkenning, sfeer, beleving en smaak.

Festeynder is ontstaan als een unieke en actieve geschiedenisles van het dagelijkse leven tussen Peel en Maas rond 1900 - 1950. Niet alleen het boerenleven in al zijn facetten, maar ook de ambachten worden op authentieke wijze gedemonstreerd. Dit kan alleen doordat de ouderen dit overbrengen op de jongeren. We hebben inmiddels meer dan 40 jaar ervaring en materialen verzameld om met de bezoekers te delen. Hierbij wordt niet alleen gelet op authentieke beelden, maar ook demonstreren alle vrijwilligers hun ambacht actief. Festeynder heeft een grote cultuur-historische waarde. Daarnaast is het uitgegroeid tot een van de gezelligste dorpsfeesten voor jong en oud, waar zoveel te zien en te beleven is, dat het vaak leidt tot een herhaalbezoek. Als je eenmaal geweest bent schrijf je de datum van het volgend jaar al bijna automatisch in je agenda!


Festeynder werd 42 jaar gerund door een korps van vrijwilligers (bijna 1000) waarvan de jongsten 2 á 3 maanden oud zijn (liggen in een kinderwagen) en de oudsten rond de 90 jaar.
Festeynder was uitgegroeid tot een regionaal en zelfs landelijk bekend festival met een bezoekersaantal van gemiddeld 6.000 bezoekers. Echter de laatste jaren zijn de aantallen ingezakt.

Niemand had 42 jaar geleden kunnen vermoeden dat het zo'n succes zou worden en vooral wat er allemaal door is ontstaan. Niet alleen was het een belangrijk evenement  voor de meer dan 25 dorps-verenigingen die eraan meewerken, maar ook voor het intussen landelijk bekend openluchtmuseum Eynderhoof dat oorspronkelijk uit Festeynder is ontstaan, maar intussen landelijk bekend is geworden.