Thema


Festeynder ‘Reis door de tijd’. 1900 - 1970.

Als bezoeker  beleeft U een wervelende reis door de tijd a.d.h.v. themapleinen.

Start rond 1900 waar de boer en de boerin op de boerderij de handen uit de mouwen moesten steken. De koeien werden gemolken,  koren gedorst, wol gesponnen enz. De boerin waste de kleren met de hand, bakte brood en lekkere vlaaien. De boer verzorgde het vee en bewerkte de akkers. De kinderen speelden naar hartenlust de spelletjes van Ot en Sien zoals knikkeren, hoepelen enz.  of speelden verstoppertje in de hooidoolhof.  De smid stookte het vuur om het ijzer te smeden. De mandenvlechter  vlocht  manden om de aardappelen te verzamelen, die op de akker geraapt werden. Planken werden gezaagd in de houtzagerij enz.  Dit alles vindt plaats in en rondom openluchtmuseum Eynderhoof.

Rock en Roll  en De Vintage look 1950 – 1970.  Na de Tweede Wereldoorlog veranderde er veel.  Door de industrialisatie, waaronder de tractor op de akker en de wasmachine in huis, kreeg iedereen meer vrije tijd voor andere dingen. Nozems met een vetkuif  en meisjes met een pattycoat dansten op opzwepende muziek. De eerste televisies, radio’s en bandrecorders en bakelieten telefoons , vaak in oranje kleur,  verschenen op de markt. Nu te zien in De Vintage straat. En wat dacht u van het vervoer van die tijd. Minicoopers, Puchs, Zundapps en Volkswagen kevers reden rond. U kunt heerlijk wegdromen naar die goeie ouwe tijd.

Back to the 60 ‘s / 70 ‘s. Centraal in het dorp ligt het kerkplein dat voor deze gelegenheid is omgebouwd tot hippieplein. Vanuit alle invalswegen wordt de bezoeker uitgenodigd via een kleurige 'poort' het hippieterrein te betreden. Hier heerst een Woodstock-sfeer, wordt de waterpijp gerookt, staan Minicoopers, Puchs, Zundapps en Volkswagen kevers en  is er van alles te koop op de Ibiza-markt. Het leven is vooral 'easygoing'.

U bent aan het eindpunt van de tijdreis gekomen, maar er is nog meer te beleven tijdens Festeynder .

Kinderfesteynder een paradijs voor kindere. Kinderen t/m 12 jaar hebben niet alleen gratis entree,maar kunnen ook gratis in alle attracties.  Kinderen ( en hun ouders/begeleiders) kunnen doorlopend genieten van clownvoorstellingen, poppentheater,  nostalgische kermisattracties,   kindervolksspelen, maisbak , hooidoolhof en veel groot en klein vee. 

Straattheater acts, nostalgische kermisattracties [gratis]  en veel  straatmuziek. Naast de gratis nostalgische kermisattracties voor jong en oud, zijn er doorlopende straattheater acts en natuurlijk veel straatmuziek op de gezellige terrassen. Laat uw handlezen bij de zigeuners en de waarzegster voorspelt uw toekomst…..

Dorpsschieten.  Ook dit jaar zal er een plein ingericht worden voor dorpsschieten op de traditionele manier door schutterijen, handboog en beugelen.

Kunstplein.  Diverse kunstvormen worden tentoongesteld door plaatselijke kunstenaars of gemaakt door kunstenmakers.

Leuke terrassen en lekker proeven.De terrassen met nostalgische muziekgroepen stralen een Bourgondische sfeer uit. Op veel plaatsen kunt u genieten van authentieke streekgerechten o.a. kerboet, huidvleis, bókkeskook, pannenkoeken, wafels etc.

Festeynder staat al 42 jaar garant voor een heerlijk dagje uit voor het hele gezin.  De bevolking van het Nederweerter kerkdorp Eind neemt u mee terug in de tijd. Rond 1900 moest fysiek hard gewerkt worden, want de meeste arbeid was toen nog noest handwerk en de boeren in de Peel hadden een tevreden maar zwaar leven. Maar ze waren trots en deelden in de opbrengst. Van het werken op het land tot het bereiden van eten in de keuken. Tijdens Festeynder is het allemaal van dicht bij te zien en vooral te proeven. De trots van weleer is voelbaar en de vele vrijwilligers heten de bezoekers op een warme manier welkom. Tijdens Festeynder zijn tal van figuranten actief die het straatbeeld aankleden in de sfeer van toen.

Thema  optocht: “Ons dorp “.

Start 13.30 u. in de kern van Nederweert-Eind.

Naast straattheateracts, straatmuziek, goochelaars en humor gaat er een bonte stoet door de straten van de dorpskern van Nederweert-Eind  als thema ‘ Ons dorp’  volgens het lied van Wim Sonneveld.  U wordt meegenomen naar het begin van de 20ste eeuw naar het dorpsleven in al haar facetten.

Ambachtslieden en boeren verkopen hun zelfgemaakte producten, maar ook rondtrekkende handelaren proberen hun waren te slijten aan de dorpsbewoners. Vele vervoersmiddelen uit die tijd zoals een turfkar, mallejan, tractors en een hondenkar rijden mee. Diverse verenigingen uit die periode demonstreren hun activiteiten.  Een grote zigeunergroep met waarzegster voorspellen jouw toekomst. De optocht roept de sfeer op van een dorp uit het begin van de 20ste eeuw.

Gratis naar het Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof

Het openluchtmuseum Eynderhoof is het decor van het dagelijks leven van 1900 en 1950 in het gebied tussen de Peel en de Maas. Honderden vrijwilligers, allen gekleed in de klederdracht van toen, beelden het boerenleven uit en laten de ambachten van toen zien. De terrassen met nostalgische muziekgroepen stralen een Bourgondische sfeer uit, waar men kan genieten van authentieke streekgerechten zoals kerboet, huidvleis en bokkeskook. Een dorp in een dorp, voor alle Festeynder bezoekers op deze dag gratis toegankelijk.

Kinder tot en met 12 jaar gratis entree

Kinderen tot en met 12 jaar hebben niet alleen gratis entree, maar kunnen ook voor nop in alle attracties. Denk daarbij aan clownvoorstellingen, poppentheater, nostalgische kermisattracties, kindervolksspelen, een sprong in de unieke maisbak, het hooidoolhof en veel groot en klein vee om aan te raken. Ook zijn er veel leuke DOE activiteiten op het Hippie Plein!

Enquete 

Geachte bezoeker van Festeynder.nl! Hieronder heeft u de gelegenheid onze vragenlijst in te vullen over Festeynder 2016..

Als u uw e-mail adres invult, maakt u kans op gratis entree kaarten Festeynder 2018 !